Roswell Roswell - New Mexico Sorozat Kritika

Mikor annak idején a kereskedelmi csatornák idehaza megvetették lábaikat, első közt szúrtam ki talán a TV3 csatornán a Roswell - New Mexico elősorozatát az 1999 és 2002 közt forgatott Roswell. Legendásan jó főcímdallal (Dido - Here with me), tök jó szereposztással, hiteles színészi játékkal, egyszerű, de mégis kifejezetten hangulatos epizódonkénti történetekkel, kerek eseményvezetéssel, erőteljesen (ha úgy tetszik 'nyálas', de a szó abszolút pozitív értelmében) érzelmes pillanatokkal megtűzdelve, szóval nyugodtan leülhetsz a csajoddal mellé :).


Ha mostani sorozatokból kellene párhuzamot idéznem azok részére akik nem ismernék, némileg a Vámpírnaplók stílusához és szerkezetéhez hasonlítanám (nagyon lecsupaszítva, természetfeletti képességekkel rendelkező pasi és egy földi lány romantikus bonyolódásai szerethető köntösbe öltöztetve, node ennél azért sokkal többet hoz a sorozat). Az elősorozat 3 évadot élt. Nincs túlbonyolítva, nincsenek hatalmas díszletek és látványorgia, mégis lebilincsel és magávalragad. Ezt teszi úgy, hogy vegyíti a kellemesen izgalmas, kalandos történetvezetést és a vele zseniális harmóniában mozgó romantikus zenei világot.
Node, most nem a régi sorozatot terveztem élen bemutatni, hanem az újat, szóval jöjjön a Roswell - New Mexico első évadának előzetese.


Az előzetes sokat elárul és sokat nem :) Egész hangulatosra sikerült, már-már idézi az elődjét. Megvallom őszintén a magam részéről nem olvastam róla, nem is láttam az előzetest, a Supernatural egyik epizódja közben felugrott reklámcsík alapján szereztem tudomást róla, hogy jön egy ilyen sorozat. Kicsit szkeptikus voltam, ekkora szünet után hozzányúlni egy ilyen jó szériához, nade az X-akták is jól sikerült szerintem újraindulva.

Szóval teljesen ismeretlenül ültem le az első 3-4 rész elé, mindössze egy elvárásom volt, a régen zseniálisan megválasztott Dido főcímdal felcsendülése HD-ben vagy legalább valaki olyan énekes produkciója, aki hoz ilyen színvonalat. Hát ezen a ponton csalódás ért. A manapság már sztereotípiaként megfigyelhető szokás itt is jött, néhány perc sorozat majd 2 másodperc alatt lezavarnak egy címkiírást és csókolom, már nem divat a főcímdal, drága a reklámidő :( üsse kavics, elengedtem, majd a történet, majd az egész dejavu hangulata kárpótol.

Nem tudtam igazából, hogy a régi színészeket vették-e meg újra vagy teljesen újakat kértek fel, és azt sem, hogy folytatják a sorozatot vagy új színészekkel a régi történeteket újraforgatják vagy vmi totál új dolgot raknak le, aminek semmi köze a régi sorozathoz. Noh, hát folytatásról van szó és új színészekkel, akik hasonlítanak a régi karakterekre. A történetet és a karakterek kapcsolatát, neveket, helyszíneket elég gyorsan rendbe rakják, hogy azok számára is érthető legyen, akik nem látták a korábbi három évadot, egyből onnan indulunk, hogy többször elhangzik "tíz éve nem találkoztunk", "mi volt tíz éve". A szereplőválogatás egész jól sikerült, Max és Liz a két főszereplő hasonlít leginkább a régi karakterekre, a többiekről nem mondanám el ugyanezt, ami félreértés ne essék másodpercig sem negatívum.

Az alapsztorival nem spoilerezek sokat, 3 földönkívüli érkezett anno a földre, akik 2 fiú és egy lány földi alakjában élik mindennapi kalandos roswelli életüket.
Egyik érdekességként érdemes megemlíteni, hogy az MTV sikersorozata a Teen Wolf népszerű hibrid-vérfarkasát is sikerült megvenniük, hogy kiről van szó és kit játszik, nos ahhoz bele kell nézzetek a sorozatba :P

A régi sorozat hangulatát valahol a harmadik résznél kezdi beérni, addig inkább úgy éreztem tapogatóznak, de aztán magára talál az egész és működik. Működik a régi recept új köntösben, új és modern szálakkal.
Ma már egyre több sorozat illeszt be meleg karaktereket is a forgatókönyvbe. Jól működik és illeszkedik itt is, abszolút hiteles, annak ellenére, hogy anno az első három évadban egy fő karakterről nem árulták ezt el. Megintcsak nem szeretnék spoilerezni ;) De legalább annyira szerethető és izgalmas az ő története, mint Liz és Max kapcsolata :)

Liz és Max kapcsolata, vívódásaik, egymással kapcsolatos kérdéseik mind a múltbéli események kapcsán, mind a jelent illetően átérezhetőek és szuperül illeszkednek rá a régi sorozatban látottakra. Nagyon gyorsan (mondom nagyjából a harmadik részre már teljesen) felveszik az új színészek a régiek mimikai és gesztikulációs szokásait, hamar megfeledkezik a néző a tíz éves "időugrásról" és színészváltásról. Gyors a tempó, talán pont azért, hogy ne összehasonlítani szándékozzon a néző, hanem "új" sorozatként is érezze ugyanazt, amit az, aki látta a régi epizódokat. Jó a zenei világ, modernizált, de nem idegen a régihez képest, ugyanúgy harmóniában van zseniálisan az eseményekkel. Szívesen ajánlom azok részére, akik szerették a Vámpírnaplók, Teen Wolf vagy a The Originals.
IMDB-n alacsonyabb pontszámot kapott, mint a régi széria, magam is kevesebbet adnék rá picivel, de én a régit is 8,5-re pontoznám, az újat pedig 8-ra 10-ből.
Nassoljátok! ;)

Kép forrása: allocine.fr