Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Supernatural - Odaát 14. Évad

Supernatural Odaát Sorozat Kritika

Kedvenc sorozatom! Nos, azt azért mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy egy olyan sorozat ami mostanra a 14. évéből az évad második felét tapossa (és elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a rajongótábor nagyságából adódóan a cél már a 20. évad lehet), nyilván ebben is akadtak "holtpontok", amikor leül a sorozat, de a kitartó rajongó nézi tovább, nos én is így voltam :) az első években még tartottam nyári maratonokat is visszatekintésesen, de ma már 14 évet visszanézni? :D Hahh. Beleszerettem az Imapalaba :D

Egyszer szeretnék egy ilyen autóban brümmögni, noh persze nehéz lenne megállni, hogy ne csapjam be úgy egyszer az ajtaját, ahogy a sorozatban csapkodják izomból, de megígérem vigyáznék :D node a sorozatról is essék szó. Szinte minden évad más és más, időnként vannak receptek, amik ismétlődnek, de amúgy mindig megújul, mindig hoz újat, vagy új szereplőkkel új szálat. Egy igazi misztikus látványdömping, izgalmas történetekkel, ha kell vicces, de ütős, ha kell macho-s, de humoros beszólásokkal és ha kell még maga a színész is megőrül, mint lásd ez az egyik legemlékezetesebb 'kimaradt jelenet':

Nekem még anno gimnáziumi osztálytársam ajánlotta be, amikor még idehaza csak 2 évad volt leszinkronizálva. Végignéztem, megtetszett, szomjaztam, utánanéztem hol tart odakinn, aztán volt már plusz másfél évad, mondom kell. Elkezdtem nézni. Jött az első megdöbbenés, ami persze poén, mert a szinkron ég és föld szerintem az eredetihez képest. A magyar hang sokkal lágyabb, kellemesebb, az eredeti azonban sokkal inkább passzol a macho férfias karakterükhöz :D aztán végül függője lettem a sorozatnak.
Szívesen ajánlom mindenkinek aki még esetleg nem kezdett bele, igazán tartalmas, látványos és pörgős, jóféle rock betétdalokkal, ha kell érzelmekkel, ha kell vadulással :)
Maximális 10 pont nekik, a készítőknek és Taps! ;)
Nassoljátok! ;)

Kép forrása: Nerds and Beyond

0 Tovább

Roswell - New Mexico

Roswell Roswell - New Mexico Sorozat Kritika

Mikor annak idején a kereskedelmi csatornák idehaza megvetették lábaikat, első közt szúrtam ki talán a TV3 csatornán a Roswell - New Mexico elősorozatát az 1999 és 2002 közt forgatott Roswell. Legendásan jó főcímdallal (Dido - Here with me), tök jó szereposztással, hiteles színészi játékkal, egyszerű, de mégis kifejezetten hangulatos epizódonkénti történetekkel, kerek eseményvezetéssel, erőteljesen (ha úgy tetszik 'nyálas', de a szó abszolút pozitív értelmében) érzelmes pillanatokkal megtűzdelve, szóval nyugodtan leülhetsz a csajoddal mellé :).


Ha mostani sorozatokból kellene párhuzamot idéznem azok részére akik nem ismernék, némileg a Vámpírnaplók stílusához és szerkezetéhez hasonlítanám (nagyon lecsupaszítva, természetfeletti képességekkel rendelkező pasi és egy földi lány romantikus bonyolódásai szerethető köntösbe öltöztetve, node ennél azért sokkal többet hoz a sorozat). Az elősorozat 3 évadot élt. Nincs túlbonyolítva, nincsenek hatalmas díszletek és látványorgia, mégis lebilincsel és magávalragad. Ezt teszi úgy, hogy vegyíti a kellemesen izgalmas, kalandos történetvezetést és a vele zseniális harmóniában mozgó romantikus zenei világot.
Node, most nem a régi sorozatot terveztem élen bemutatni, hanem az újat, szóval jöjjön a Roswell - New Mexico első évadának előzetese.


Az előzetes sokat elárul és sokat nem :) Egész hangulatosra sikerült, már-már idézi az elődjét. Megvallom őszintén a magam részéről nem olvastam róla, nem is láttam az előzetest, a Supernatural egyik epizódja közben felugrott reklámcsík alapján szereztem tudomást róla, hogy jön egy ilyen sorozat. Kicsit szkeptikus voltam, ekkora szünet után hozzányúlni egy ilyen jó szériához, nade az X-akták is jól sikerült szerintem újraindulva.

Szóval teljesen ismeretlenül ültem le az első 3-4 rész elé, mindössze egy elvárásom volt, a régen zseniálisan megválasztott Dido főcímdal felcsendülése HD-ben vagy legalább valaki olyan énekes produkciója, aki hoz ilyen színvonalat. Hát ezen a ponton csalódás ért. A manapság már sztereotípiaként megfigyelhető szokás itt is jött, néhány perc sorozat majd 2 másodperc alatt lezavarnak egy címkiírást és csókolom, már nem divat a főcímdal, drága a reklámidő :( üsse kavics, elengedtem, majd a történet, majd az egész dejavu hangulata kárpótol.

Nem tudtam igazából, hogy a régi színészeket vették-e meg újra vagy teljesen újakat kértek fel, és azt sem, hogy folytatják a sorozatot vagy új színészekkel a régi történeteket újraforgatják vagy vmi totál új dolgot raknak le, aminek semmi köze a régi sorozathoz. Noh, hát folytatásról van szó és új színészekkel, akik hasonlítanak a régi karakterekre. A történetet és a karakterek kapcsolatát, neveket, helyszíneket elég gyorsan rendbe rakják, hogy azok számára is érthető legyen, akik nem látták a korábbi három évadot, egyből onnan indulunk, hogy többször elhangzik "tíz éve nem találkoztunk", "mi volt tíz éve". A szereplőválogatás egész jól sikerült, Max és Liz a két főszereplő hasonlít leginkább a régi karakterekre, a többiekről nem mondanám el ugyanezt, ami félreértés ne essék másodpercig sem negatívum.

Az alapsztorival nem spoilerezek sokat, 3 földönkívüli érkezett anno a földre, akik 2 fiú és egy lány földi alakjában élik mindennapi kalandos roswelli életüket.
Egyik érdekességként érdemes megemlíteni, hogy az MTV sikersorozata a Teen Wolf népszerű hibrid-vérfarkasát is sikerült megvenniük, hogy kiről van szó és kit játszik, nos ahhoz bele kell nézzetek a sorozatba :P

A régi sorozat hangulatát valahol a harmadik résznél kezdi beérni, addig inkább úgy éreztem tapogatóznak, de aztán magára talál az egész és működik. Működik a régi recept új köntösben, új és modern szálakkal.
Ma már egyre több sorozat illeszt be meleg karaktereket is a forgatókönyvbe. Jól működik és illeszkedik itt is, abszolút hiteles, annak ellenére, hogy anno az első három évadban egy fő karakterről nem árulták ezt el. Megintcsak nem szeretnék spoilerezni ;) De legalább annyira szerethető és izgalmas az ő története, mint Liz és Max kapcsolata :)

Liz és Max kapcsolata, vívódásaik, egymással kapcsolatos kérdéseik mind a múltbéli események kapcsán, mind a jelent illetően átérezhetőek és szuperül illeszkednek rá a régi sorozatban látottakra. Nagyon gyorsan (mondom nagyjából a harmadik részre már teljesen) felveszik az új színészek a régiek mimikai és gesztikulációs szokásait, hamar megfeledkezik a néző a tíz éves "időugrásról" és színészváltásról. Gyors a tempó, talán pont azért, hogy ne összehasonlítani szándékozzon a néző, hanem "új" sorozatként is érezze ugyanazt, amit az, aki látta a régi epizódokat. Jó a zenei világ, modernizált, de nem idegen a régihez képest, ugyanúgy harmóniában van zseniálisan az eseményekkel. Szívesen ajánlom azok részére, akik szerették a Vámpírnaplók, Teen Wolf vagy a The Originals.
IMDB-n alacsonyabb pontszámot kapott, mint a régi széria, magam is kevesebbet adnék rá picivel, de én a régit is 8,5-re pontoznám, az újat pedig 8-ra 10-ből.
Nassoljátok! ;)

Kép forrása: allocine.fr

0 Tovább

Cookies of Isti

blogavatar

Film- és sorozatajánló. Koncertbeszámoló. Színházi előadás. Motiváció.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek