Glass - Megvallom őszintén nem hallottam a filmről mielőtt random fel nem vetettük a múlt hétvégén barátokkal, hogy "vmire üljünk már be moziba" és rá nem vetődtünk az előzetesre. Hmmm, mondom M. Night Shyamalan (tetszik tudni Hatodik érzék, Jelek, Sebezhetetlen), meg Bruce Willis és Samuel L. jackson, voltak már együtt, csaknem lehet rossz.


Aztán, mint kiderült, ez egyfajta trilógia harmadik része, amiből én anno az első részt, vagyis a Sebezhetetlent láttam. Az fenomenális zsenialitás, elképesztő mestermű mind forgatókönyv, mind színészi alakítások szempontjából, a látványvilág meg mintha egy sötét Tim Burton rendezés volna. Az alapsztori ott annyi, hogy Bruce Willis (David Dunn) túlél egy vonatszerencsétlenséget, de csakis ő, aztán felfigyel rá a média és nem csak a média, hanem valaki a háttérből, Elijah Price (Samuel L. Jackson).

Olyan típusú film, aminek ha belemegyek a történetébe, nehéz kikerülni a spoilert, szóval a lényeg, hogy Elijah képregényszerűen hisz a világban, miszerint léteznek szuperhősök és azok ellentettjei.
Ő maga egy rendkívül ritka betegségben szenved, szilánkosra törik a csontja a legapróbb ütéstől is. Rendíthetetlenül hisz abban, hogy a világ úgy van felépítve, ha ilyen ember, mint ő létezik, valahol máshol létezik "A sebezhetetlen" változata is. Erre teszi fel egész életét, kutat, figyeli a híreket.. mígnem egymásra találnak. Node a többihez nézzétek meg először a Sebezhetetlent.

Aztán pár éve elkészült a Széttörve, ami nekem kimaradt az életemből, annak a leírása nem fogott meg, se a karakterek, se az előzetes, azt se tudtam, hogy köztes összefüggésben áll a korábbi Shyamalan filmmel. Annak a főszereplője egy huszonx személyiségű karakter, Kevin Wendell Crumb (James McAvoy, akit az X-Men filmből ismerhetünk legfőképpen).

És akkor jön az Üveg, ami összeköti a három főhőst, a sebezhetetlent, mr. üveget, és a sokszemélyiségű karaktert. Elkapják mindhármukat és kivizsgálás alá kerülnek. Persze nem megy ez olyan egyszerűen, kellett tudni kinek mik a gyengepontjai, de ezeket természetesen nem árulom el. Fontos szerepet kap az Üvegben egy negyedik karakter, Dr. Ellie Staple (Sarah Paulson, aki az American Horror Story sorozatból vált igazán nagy sztárrá szerintem). Ő próbálja meggyőzi mindhármukat és bebizonyítani róluk, hogy szuperképességű emberek nem léteznek és mindhárman pusztán beképzelik ezeket a dolgokat.. Vajon sikerül neki? Vajon tényleg csak illúziók sokasága? Vajon ki győz, ha mindhárman kiszabadulnak? Vajon győzhet bármelyikük vagy csavar lesz?

Összességében azt mondom, teljesen érthető a film így is, ha esetleg közületek is van aki a középső filmet nem látta, csak az elsőt. Végeredményben kapunk egy modern thriller-t, de én nem éreztem átütőnek, ellentétben az első filmmel. Kicsit úgy voltam a végén, hogy oké, jó-jó, de vajon hozzá kellett-e ezért nyúlni. Talán igen, talán nem. Döntsétek el ti, és írjátok meg. Látvány, izgalom, trükkös akciójelenetek adottak és kedvenc színészeim hozzák a formájukat.
IMDB szerint 7 pont, a blog írása óta első alkalommal egyezik a véleményünk, abban az esetben ha a Sebezhetetlen-re, vagyis az első részre megadhatom a 9 pontot.
Nassoljátok! ;)

Kép forrása: cinemabravo.com