Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Roswell - New Mexico

Roswell Roswell - New Mexico Sorozat Kritika

Mikor annak idején a kereskedelmi csatornák idehaza megvetették lábaikat, első közt szúrtam ki talán a TV3 csatornán a Roswell - New Mexico elősorozatát az 1999 és 2002 közt forgatott Roswell. Legendásan jó főcímdallal (Dido - Here with me), tök jó szereposztással, hiteles színészi játékkal, egyszerű, de mégis kifejezetten hangulatos epizódonkénti történetekkel, kerek eseményvezetéssel, erőteljesen (ha úgy tetszik 'nyálas', de a szó abszolút pozitív értelmében) érzelmes pillanatokkal megtűzdelve, szóval nyugodtan leülhetsz a csajoddal mellé :).


Ha mostani sorozatokból kellene párhuzamot idéznem azok részére akik nem ismernék, némileg a Vámpírnaplók stílusához és szerkezetéhez hasonlítanám (nagyon lecsupaszítva, természetfeletti képességekkel rendelkező pasi és egy földi lány romantikus bonyolódásai szerethető köntösbe öltöztetve, node ennél azért sokkal többet hoz a sorozat). Az elősorozat 3 évadot élt. Nincs túlbonyolítva, nincsenek hatalmas díszletek és látványorgia, mégis lebilincsel és magávalragad. Ezt teszi úgy, hogy vegyíti a kellemesen izgalmas, kalandos történetvezetést és a vele zseniális harmóniában mozgó romantikus zenei világot.
Node, most nem a régi sorozatot terveztem élen bemutatni, hanem az újat, szóval jöjjön a Roswell - New Mexico első évadának előzetese.


Az előzetes sokat elárul és sokat nem :) Egész hangulatosra sikerült, már-már idézi az elődjét. Megvallom őszintén a magam részéről nem olvastam róla, nem is láttam az előzetest, a Supernatural egyik epizódja közben felugrott reklámcsík alapján szereztem tudomást róla, hogy jön egy ilyen sorozat. Kicsit szkeptikus voltam, ekkora szünet után hozzányúlni egy ilyen jó szériához, nade az X-akták is jól sikerült szerintem újraindulva.

Szóval teljesen ismeretlenül ültem le az első 3-4 rész elé, mindössze egy elvárásom volt, a régen zseniálisan megválasztott Dido főcímdal felcsendülése HD-ben vagy legalább valaki olyan énekes produkciója, aki hoz ilyen színvonalat. Hát ezen a ponton csalódás ért. A manapság már sztereotípiaként megfigyelhető szokás itt is jött, néhány perc sorozat majd 2 másodperc alatt lezavarnak egy címkiírást és csókolom, már nem divat a főcímdal, drága a reklámidő :( üsse kavics, elengedtem, majd a történet, majd az egész dejavu hangulata kárpótol.

Nem tudtam igazából, hogy a régi színészeket vették-e meg újra vagy teljesen újakat kértek fel, és azt sem, hogy folytatják a sorozatot vagy új színészekkel a régi történeteket újraforgatják vagy vmi totál új dolgot raknak le, aminek semmi köze a régi sorozathoz. Noh, hát folytatásról van szó és új színészekkel, akik hasonlítanak a régi karakterekre. A történetet és a karakterek kapcsolatát, neveket, helyszíneket elég gyorsan rendbe rakják, hogy azok számára is érthető legyen, akik nem látták a korábbi három évadot, egyből onnan indulunk, hogy többször elhangzik "tíz éve nem találkoztunk", "mi volt tíz éve". A szereplőválogatás egész jól sikerült, Max és Liz a két főszereplő hasonlít leginkább a régi karakterekre, a többiekről nem mondanám el ugyanezt, ami félreértés ne essék másodpercig sem negatívum.

Az alapsztorival nem spoilerezek sokat, 3 földönkívüli érkezett anno a földre, akik 2 fiú és egy lány földi alakjában élik mindennapi kalandos roswelli életüket.
Egyik érdekességként érdemes megemlíteni, hogy az MTV sikersorozata a Teen Wolf népszerű hibrid-vérfarkasát is sikerült megvenniük, hogy kiről van szó és kit játszik, nos ahhoz bele kell nézzetek a sorozatba :P

A régi sorozat hangulatát valahol a harmadik résznél kezdi beérni, addig inkább úgy éreztem tapogatóznak, de aztán magára talál az egész és működik. Működik a régi recept új köntösben, új és modern szálakkal.
Ma már egyre több sorozat illeszt be meleg karaktereket is a forgatókönyvbe. Jól működik és illeszkedik itt is, abszolút hiteles, annak ellenére, hogy anno az első három évadban egy fő karakterről nem árulták ezt el. Megintcsak nem szeretnék spoilerezni ;) De legalább annyira szerethető és izgalmas az ő története, mint Liz és Max kapcsolata :)

Liz és Max kapcsolata, vívódásaik, egymással kapcsolatos kérdéseik mind a múltbéli események kapcsán, mind a jelent illetően átérezhetőek és szuperül illeszkednek rá a régi sorozatban látottakra. Nagyon gyorsan (mondom nagyjából a harmadik részre már teljesen) felveszik az új színészek a régiek mimikai és gesztikulációs szokásait, hamar megfeledkezik a néző a tíz éves "időugrásról" és színészváltásról. Gyors a tempó, talán pont azért, hogy ne összehasonlítani szándékozzon a néző, hanem "új" sorozatként is érezze ugyanazt, amit az, aki látta a régi epizódokat. Jó a zenei világ, modernizált, de nem idegen a régihez képest, ugyanúgy harmóniában van zseniálisan az eseményekkel. Szívesen ajánlom azok részére, akik szerették a Vámpírnaplók, Teen Wolf vagy a The Originals.
IMDB-n alacsonyabb pontszámot kapott, mint a régi széria, magam is kevesebbet adnék rá picivel, de én a régit is 8,5-re pontoznám, az újat pedig 8-ra 10-ből.
Nassoljátok! ;)

Kép forrása: allocine.fr

0 Tovább

Bohemian Rhapsody - Bohém Rapszódia

Bohemian Rhapsody Queen Kritika
Lássuk csak melyik mozifilmet is néztem meg az utóbbi tíz évben röviddel egymás után legalább kétszer? Hmmm, nem sok ugrik be. Noh hát ezt három hét alatt sikerült háromszor is megnézzem. Talán elfogultság a Queen dalokkal kapcsolatosan, de ki az aki nem szerette ezeket a gigaslágereket? Ki az aki legalább a We Will Rock You és a We Are The Champions szövegét legalább refrén szinten ne tudná fejből idézni?

Sok újságcikk átfutott a kezemben mire a mozihoz kerültem, eleinte csak negatívakat láttam, aztán fel-fel ugrottak pozitívak is. Megosztotta a kritikusokat és újságírókat az alkotás láthatóan, de A Közönséget már érezhetően kevésbé szerintem. Úgy gondolom kimondható, hogy zabálták és célba talált a film, megmondom őszintén nálunk a mozi soraiban a film stáblistájánál tapsoltak az emberek, mint egy színházi produkció végén, ilyet se sűrűn tapasztalni.
Előzetes:

Nyilván lehetett volna "botrányosabbra" venni, de szerintem tökéletesen megtalálták az egyensúlyt a készítők egy koncertfilm és egy életrajzi ihletésű film mezsgyéje között. Kellemesen provokatív, de amikor kell meghatóan drámai, ugyanakkor egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. Az embernek szabályszerűen olyan érzése támad, hogy legszívesebben ő is dúdolni és énekelni kezdené a slágereket. Amivel nem írok hülyeséget, ugyanis egy pár hete olvasott interjúban arról értesültem, hogy útjára indítottak a filmből egy karaoke változatot is, amiben a dalok alatt szerepelnek a dalszövegek is, így mintegy interaktív vetítés, bevonják a közönséget a filmbe.

A film egyből az egyik legerősebb dallal indít a Somebody To Love, de aztán sorjában nyilván a teljes repertoár nélkül, de jönnek az igazi legendák élen a címadó botránydal, ami attól vált elhíresültté főként, hogy 6 perces volt és senki nem akarta bevállalni játszani, a Bohemian Rhapsody, Another One Bites The Dust, I Want To Break Free, Under Pressure, Who Wants To Live Forever, Radio Ga Ga, Don't Stop Me Now, The Show Must Go On..

A szereplőválogatás olyan szinten profi, hogy szavakat nem találok, mindenki tökéletesen hasonlít az eredeti karakterekre.
A film nyilván kitér Freddie Mercury rövid időre történő kiválásáról is a Queen-ből, ebből az időszakból is ízelítőt kapunk.
De kapunk kóstolót provokatív sajtótájékoztatóból, pikáns csókjelenetből, Freddie szexualitását érintő belső vívódásából, és rálátást, hogyan maradt le majdnem az óriási Live Aid koncertről a Queen és mi történt a háttérben, aztán persze a teljes húszpercnyi show-t (minden együttesre ennyi jutott). De rendületlen iramban robog tovább a film vége után a stáblista mellett is a Queen eredeti videoklippel, majd további legendás dallal az utolsó másodpercig.
Szívesen ajánlom minden Queen rajongónak, mindenkinek, aki egy igényesen megkomponált kultfilmre szomjazik egy legendáról legendává érett dalokkal :) IMDB alapján 8,2 pont, mehet a 9 is tapssal!
Nassoljátok! ;)

Kép forrása: retailtechinnovationhub.com

0 Tovább

Mary and the Witch's Flower - Mary és a varázsvirág

Anime Rajzfilm Kritika

Akik úgy igazán ismernek, tudják rólam, hogy rajongok a Walt Disney úgynevezett kézzel rajzolt szériájához (élen az Az Oroszlánkirály, 101 Kiskutya, A Dzsungel Könyve, Tarzan, Aladdin..), és mint olyan, magukért a 3D-és rajzfilmekért, modern mesékért mint Shrek kevésbé (najó, onnan is akad kevés kedvenc, mint a Hős6os vagy a A Hihetetlen Család). Aztán van egy külön harmadik kategória az anime, amit én külön kezelek, mert nagyon távolinak érzem magamtól és mostanáig mindössze eggyel tudtam megbarátkozni annyira, hogy az egyből az örök TOP10 kedvencek közé fel is tornászta magát, nem más, mint a D., A Vámpírvadász - Vérszomj (majd kaptok belőle külön beszámolót).
Előzetes:
 

Nos, nem vagyok szakértő az IMDB szerint ez is anime, legyen úgy :D szóval lényeg, kézzelrajzolt megközelítés :) Eeeeeeelképesztő látvány, szemet gyönyörködtető képsorok és varázslatos színvilág, mindez kellemes zenei aláfestéssel, kerek és aranyos, mesés történbe ültetve. Kicsit Harry Potter beütés, de mégis teljesen más, avagy egy kislányból hirtelen varázslótehetség = elsőosztályú boszorkány lesz - aztán persze van varázslósuli, varázslat oktatók, évfolyamok, jó oldal, rossz oldal, seprűk.. Hogy miként? Nos, ez már spoiler volna ;) De érdekes az elképzelés, nem éreztem unalmasnak, se lerágottnak. Sokkal inkább egyedi hatású történetnek, elképesztő szépen megrajzolva.
Igazából a D.-n kívül mégegy remekmű jutott eszembe, pedig más műfaj, de legalább annyira tetszett, mint a maga idejében a 80 Nap Alatt A Föld Körül Willy Foggal sorozat.
IMDB alapján 6,7 pont, tőlem kapja a 8-at, Tapssal!
Nassoljátok! ;)

Kép forrása: www.youtube.com

0 Tovább

Sting - Royal Philharmonic Concert Orchestra - Live In Berlin DVD

Gyerekkori egyik nagy kedvencem Sting, megvallom őszintén baromi nyugtatólag hatnak rám a dalai, ugyan teljesen más műfaj, de ATB-hez tudnám csak hasonlítani, bármit tesz le az asztalra, az profi és tetszik :) Most ahelyett, hogy egy Sting életrajzot bekopíroznék ide a Wikipédiáról jöjjenek saját gondolatok a koncertről és a kiadványról inkább. Néhány évvel ezelőtt ezzel a különleges hangulatú koncerttel ellátogatott hazánkba is Budapestre, sajnos nem voltam ott, viszont a turné berlini állomásából készült CD/DVD/BD kiadvány egyaránt. A filmanyag szemet gyönyörködtető és gyakorlatilag a rádiókból leginkább ismertté vált dalok tökletes sorrendbeli felépítése szabályosan elvarázsolja a nézőt a koncert soraiba. A korongon helyet kapott rögtön az elsők között az abszolút kedvencem, az
Englishman In New York

De felkerült a másik személyes favoritom is a vége fele, a Desert Rose. A koncert uralkodó színe a kék, ami amúgy a kedvenc színem :) gyönyörűen megvilágított, tökéletesen hangszerelt, gyakorlatilag életműkoncert egy legendától. Igazi ínyenceknek való, újrahangszerelt dallamok formájában csendülnek fel az évek alatt ikonikussá vált remekművek.

Itt pedig a teljes DVD/BD dallista:

A Thousand Years
Every Little Thing She Does Is Magic
Englishman In New York
Roxanne
When We Dance
Russians
I Hung My Head
Why Should I Cry For You?
Whenever I Say Your Name
This Cowboy Song
Tomorrow We'll See
Moon Over Bourbon Street
End Of The Game
You Will Be My Ain True Love
All Would Envy
Mad About You
King Of Pain
Every Breath You Take
Desert Rose
She's Too Good For Me
Fragile
I Was Brought To My Senses

Csakis ajánlani tudom azok részére is akik szeretik Sting-et és akik még nem :)
Nassoljátok! ;)

 

0 Tovább
123
»

Cookies of Isti

blogavatar

Film- és sorozatajánló. Koncertbeszámoló. Színházi előadás. Motiváció.

Utolsó kommentek