Only The Brave A Bátrak Tűzoltók Katasztrófafilm Dráma Kritika

Ritkán készülnek olyan igazán átütő, drámai katasztrófafilmek, amik kevésbé a látványorgiára mennek rá, mintsem inkább az adott történet valóban drámai oldalát próbálnák bemutatni. Hozok rögtön egy kontrasztot, a majdnem tíz évvel korábban bemutatott Firestorm - Tűzvihar című, szintén tűzoltókkal foglalkozó film, sokkal inkább egy instant-brutál-akciórobbanás, mint egy megrázó hatású történetelmesélés. Ugyanakkor gyorsan hozzáteszem, azis egy jóféle produkció.

Az Only The Brave teljesen más. Igaz történet alapján készült, ízig-vérig jól felélpített dráma és katasztrófafilm mesteri egyvelege.


A 'Granite Mountain egyesek' valós történetét dolgozza fel. A történet alapján egyre magasabbra szeretnének törni, nagyobb célok, jobb fizetés, elhivatottság.. közben persze mindenki magánéletébe is belelátunk, ahol szintén drámaibbnál drámaibb helyzetekkel szembesülünk, konfliktusok sora párkapcsolatokban, házasságokban, családokban, nem egyszerű a tűzoltók élete. Egyre másra kapják a megbízásokat, haladnak a célok felé, aztán jön egy semmiségnek tűnő eset..

"Egy tűzoltó csapat 2013 júniusában, a Yarnell hegyi tűz ellen kell megküzdenie, amely az eddigi legveszélyesebben elterjedt tűz." (Forrás: Wikipedia)

Azt kell mondjam nem szeretem azokat a filmeket, ahol kevés a zenei aláfestés, nyomasztó hangulatot keltenek a nézőben vagy akár teljesen súlytalanná válik a film története (aki igazán ismer, tudja rólam egyik kedvenc filmzeneszerzőm Hans Zimmer, noh hát őróla szoktam mondani, ha ő készíti akármelyik film zenéjét, az a film már csak jó lehet). Ebben a filmben kevés a zene, sokkal több a csend. De ez ebben az esetben így van jól, ez is elősegíti a drámai hangulat fokozódását, a feszülségek átérzését a konfliktusokban vagy az izgalmakat az oltásoknál.

Meg kell mondjam, kevés filmen tudom elpityeredni magam, noh ez a film a csúcspont környékén már hozta is ezt a reakciót, szóval neszeneked Armageddon és akciókatasztrófafilmek. Ezzel a filmmel igazi remekművet tettek le az asztalra szerintem és az IMDB 7,7 pontozását én megintcsak felülpontoznám, tőlem kapja a 9 pontot, Tapssal!
Nassoljátok! ;)

Kép forrása: flickeringmyth.com