Ne tessék megijedni a film készültének évszámától, higgyétek el, régen is készítettek igazán maradandó alkotásokat, hovatovább a Gorillák a ködben is egy ilyen típusú örökzöld alkotás. Megtörtént esetet dolgoz fel, Dian Fossey életének azon útját mutatja be, amikor elindul a veszélyes Ruandába megszámolni a kihalás szélére jutott hegyi gorillákat. Azt gondolja viszonylag egyszerű a feladat, de számtalan akadályba ütközik.

 


Már a gorillák felkutatására maga mellé fogadott nyomkeresőről is kiderül, sokminden állathoz ért, de a gorillák nyomainak elemzése nem éppen specialitása. Közben polgárháború is dúl. Hosszú hónapok és évek telnek közben, mialatt Dian Fossey megtanul kommunikálni az állatokkal. Nagyon lassú és elképesztő türelmet igényel ez, összesen 18 évet töltött a gorillák tanulmányozásával. Ez idő alatt olyan közel került az állatokhoz és azok megértéséhez és saját maga megértetéséhez velük, amennyire másnak azelőtt még soha.

A drámai hangvételű alkotás gyönyörű tájakon kalauzol minket. Fontos azért kiemeljem, hogy valószínűsítem többen láttátok a Kongó című akció-thrillert, mint ezt a filmet. Óriási különbség van látványban, itt élő állatokkal forgattak, elképesztő mennyit ad ez a film hitelességéhez, mekkora különbség van, ha nem digitálisan megrajzolva kerül a képkockákra egy állat.

A főszerepet zseniális játékkal az a Sigourney Weaver játsza, akit nem kell bemutatni szerintem, tengernyi filmtörténelmi remekműben játszott fő- és mellékszereplőt. Legendás széria az Alien, ami talán leginkább meghozta számára a hírnevet, de ő volt a királynő az 1492 - Paradicsom meghódítása történelmi filmben, vagy óriásit alakít az Imák Bobbyért illetve az Avatar filmekben egyaránt, de azért gyorsan említsük meg a fiatalabb generációnak, hogy ő szerepel a Szellemírtókban is.

IMDB szerint 7 ponton áll, nomost, ha már a fenti bejegyzésben több filmjét is említettem, legmagasabb pontszámmal az Alien sorozat részei állnak és minden filmje szinte csak azok után. Én nem értek egyet, pedig Alien fan vagyok. Nálam a Gorillák a ködben, az 1492 valamint Imák Bobbyért van a dobogó legelején 9-9-9 ponttal és rögtön utánuk az Alien széria és a többi.
Nassoljátok! ;)

Kép forrása: imdb.com